piatok 15. augusta 2014

Perky s mäsovou plnkou v rajčinovej omáčke

     Toto jedlo robievam málokedy, aj keď ho máme radi. Nie preto, že je s ním trocha pipľačka, ale skôr preto, že si málokedy spomeniem. Minule doma niekto spomenul jeho sladkú verziu, tak som si povedala, že ok, urobím. No ale zas na druhej strane sladké jedlá len s mierou, však? No a u tohto jedla bola dilemou len omáčka...buď rajčinová alebo hubová. 
Je to jedlo, ktoré sa v tejto paradajkovej verzii veľmi hodí aj pre menšie deti. Samozrejme v prípade, ak plnku neurobíme príliš pikantnú.  

  Čo na to:

cesto: 
2 vajíčka
9 PL polohrubej múky ( v prípade potreby trocha viac, záleží od veľkosti vajec)
2 PL vody
múka na podsypávanie

plnka: mäsová
20 dg mletého mäsa
malá cibuľa
cesnak podľa chuti
mleté čierne korenie
mletá sladká / štipľavá paprika
bazalka, oregano
1/2 vajíčka
1 PL kyslej smotany
soľ
V podstate ako na fašírky, ale môže byť aj  hubová, špenátová s ricottou al. aj s tvarohom ap.)

omáčka:
2 - 3 PL oleja
1 - 1a1/2 PL hladkej  múky
1 paradajkový pretlak 140 g
kryštál.cukor podľa chuti
soľ
citrónová šťava
1 bobkový list
3 guľky nového korenia
6 guliek čierneho korenia
hrsť bazalkových listov


na dokončenie:
strúhaný syr (parmezán, grana padano ap.)
maslo alebo olej na pomastenie

Ako na to:


Najprv vypracujeme cesto ako na rezance. Ja to robím tak, že suroviny dám do misky robota a ten si už s tým poradí. Za minútu je cesto hotové. Nesolím ho, ale môže sa pridať trocha soli. (Som zvyknutá, že rezancové nesolím, aby sušené rezance nevlhli).
Cesto môžeme rozvaľkať ručne na pomúčenej doske alebo pomocou strojčeka. V  tomto prípade to robím radšej ručne, lebo cesto nechcem mať vopred pokrájané. Ale dá sa to aj tak.
Cesto necháme chvíľu postáť a zatiaľ zarobíme mäsovú plnku.
Plnka:
Zomleté mäso spojíme s ostatnými surovinami, dochutíme ho podľa svojej úvahy či zvyku.

Odstáte cesto natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske. 
Z plnky robíme maličké guľky alebo kôpky, ktoré kladieme na cesto v pravidelných vzdialenostiach od seba. Vzdialenosti by mali byť aspoň na šírku prsta.


Cez guľky potom preložíme časťvoľného cesta, ktoré rukou trocha pritlačíme, priestor medzi plnkou pritlačíme prstom alebo rúčkou varechy.


Vykrajovačkou na ravioly alebo radielkou vykrojíme perky (ravioly)


a mierne pomúčené ich odkladáme bokom, kým nebudeme mať hotové všetky. 


Z odrezaných okrajov cesta môžeme nakrájať širšie rezance alebo fliačky do nejakej polievky, ktorú práve varíme. 
Hotové perky vložíme do vriacej osolenej vody a varíme cca 20 minút (aby sa uvarila mäsová plnka). Nemusíme sa báť, že sa cesto rozvarí. Ja som ich varila až 30 minút. Ak použijeme inú plnku, môžeme čas varenia skrátiťna polovicu.
Hotové perky scedíme, dáme do misy a omastíme buď olivovým olejom alebo maslom. Zakryjeme, aby rýchlo nevychladli.

Kým sa varia perky /raviolky, urobíme omáčku.
Do kastróla dáme olej, hladkú múku a pripravíme bledohnedú zápražku, ktorú zalejeme studenou vodou. 
Pridáme paradajkový pretlak, korenia a dobre premiešame. Osolíme a keď omáčka začína hustnúť, stále miešame, aby sa nepripálila a nezhrčavela. Počas varenia ju ešte osladíme. Povrieť ju necháme cca 10 - 15 minút. Po odstavení ju dochutíme citrónovou šťavou a doladíme (cukor/soľ) ako potrebujeme. Bazalku posekáme a vhodíme ju do omáčky pred podávaním.

Perky na tanieri polejeme omáčkou 


 a posypeme syrom.


2 komentáre:

Ajka povedal(a)...

Vypadá to báječně, díky za receptík:-))

nigina povedal(a)...

Ďakujem, Ajka, ďakujem. A v skutočnosti je to lepšie ako to vyzerá :-))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...