utorok 10. marca 2015

FAJN rožky (2.pokus o Dubčekove rožky)

     Keď zarobíte staré cesto, resp. paté fermenteé, ukladáte si ho v chladničke v uzavretej nádobke. Treba ho však skontrolovať, lebo niekedy má chuť sa poprechádzať po chladničkovej polici.
Kontrolu som práve robila, keď cestíčko  zvedavé akurát nadvihlo vrchnák a vykukovalo von. Ejha, ty beťár! Budem musieť s tebou čosi urobiť.
Vhodnejšie by bolo zarobiť.. zarobiť s ním cesto, cesto naaááá... na dobré rožky! Bezva nápad. A ktoré sú tie dobré, či najlepšie? Noó, že najlepšie boli Dubčekove. Ale ja neviem na ne recept. No tak si ho vymysli, čo je na tom? :-)
    

 Čo na to:

270 g starého cesta (OD, Paté fermenteé)
250 g múka hladká výberová
250 g múka hladká T650
260 ml mlieko
1 PL cukor
1 PL soľ
18 g čerstvé droždie
50 g vlažné roztopené maslo
  1   žĺtok

  Ako na to:

Do nádobky DP vlejeme vlažné mlieko, pridáme doň cukor a múku, spustíme program CESTO a necháme ho 10 minút bežať. Potom program vypneme, cesto v ňom necháme ešte 10 minút čakať.
Potom do pekárne prihodíme rozmrvené droždie a spustíme program znova.
Ovážime staré cesto a nožnicami ho rozkúskujeme. Kúsky postupne vhadzujeme do pekárne, aby sa pomiešali s predchádzajúcim cestom. Necháme miesiť ešte aspoň 5 - 8 minút a nakoniec pridáme zmes vlažného masla, žĺtka a soli. Program necháme bežať, ale približne 20 minút pred koncom ho ukončíme, cesto vyklopíme do misy vymastenej olejom. 
V mise cesto poprekladáme, zvrchu pomastíme a prikryté necháme znova vykysnúť.

Vykysnuté cesto vyklopíme na mierne pomúčenú dosku a opäť ho poprekladáme a sformujeme do bochníka, ktorý necháme 10 minút postáť. 
Potom bochník rozdelíme na rovnaké diely, z ktorých budeme neskôr formovať rožky. Vyformujeme z nich bochníčky, ale príliš ich neprepracúvame. Necháme ich oddychovať 10 minút prikryté utierkou.

Po tomto krátkom oddychu bochníček rozvaľkáme na tvaru elipsy (múčime minimálne a ani veľmi netreba). Elipsu zošúľame a vygúľame o podložku. Uložíme na plech s PNP a trocha ohneme podľa toho aké ich chceme mať. 
Na plechu ich necháme dokysnúť cca 25 - 30 min prikryté utierkou či fóliou. 
Rúru vyhrejeme na 210°C a pripravíme si na spodok do rúry starý pekáč na vliatie vody. 

Pred dokysnutím rožky potrieme zmesou vyšľahaného bielka s 1 PL mlieka, posypeme hrubozrnnou soľou a rascou. Vložíme do rúry a do spodného pekáča vlejeme vriacu vodu z kanvice. Takto necháme rožky piecť asi 8 - 10 minút a potom vyberieme pekáč s vodou. 
Pečieme ďalej pri nezmenenej teplote, celkový čas pečenia je cca 20 minút, pri konci tohto času pečieme s pootvorenými dvierkami (asi 2 minúty). 
Upečené rožky ešte na plechu jemne porosíme z PET fľaše a necháme ich vychladnúť na mriežke


 Nie sú to bývalé famózne Dubčekovské rohlíky, ale sú to rožky, ktoré by sa mohli predávať a ľudia by ich ochotne kupovali, lebo sú veľmi chutné.


 Ja budem  pokračovať a skúšať. Na recept som nenatrafila na nette ani nikde... takže asi nie je tak celkom pravdivá tá prúpovídka, že "na webe je všetko" :-(  
 
 Takto napiekla rožky Matilda a sú veľmi pekné, vydarené :-) . Použila aj celozrnnú múku, čomu ja osobne tlieskam. Paráda, nie?


14 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Skúška č.2 so starým cestom pri tomto recepte a tu mi vyšla úplne dokonale. Musím sa síce priznať že som urobila pár zmien a to namiesto mlieka - pivo :-) množstvo T650-ky som dodržala, 100 g hladká špeciál,75g celozrnná pšeničná a 75 g špaldová celozrnná, zákonite som potom musela pridať ešte vodu ku prvému mieseniu. Zasa som pridala jeden uvarený zemiak. Vyšlo mi 13 utešených rožkov, ďakujem Matilda

Unknown povedal(a)...

Som rada :-), rožky isto chutili. Recepty nemusíme otrocky dodržiavať, sú dobré pre inšpiráciu. Ja to tiež tak robím. A dala si také múky, že určite je pečivo zdravšie. Ja som chcela silou mocou dostať tie Dubčeky... Zemiaky pridávajú cestu vláčnosť, tak tvoje rožky boli určite skvelé. Nedávno som robila "Točené žemle", do nich som tiež dala krumplíky a parádne boli.
:-) pivo to sa kamoší s kvasinkami.
Aj chlieb sa ním zvykne zarábať, takže fajn obmena, kombinujme múky a pečme :-D
Nech sa ti darí Matilda :-)

Anonymný povedal(a)...

Dubcekove rožky pecu v pekárni v Hlohovci na namesti :) aspoň teda sa tam tak volajú ale su vynikajúce, ja ich jem iba suché :)
Jyva

motýlia vareška povedal(a)...

Fúha, tak to musí byť skvelá pekáreň. Škoda, že aj iné si z tejto neberú príklad. Áno, tie rožky vraj aj samotné boli skvelé. Recept vám asi nepovedali, však? :-D Naozaj som si už myslela, že odišli do zabudnutia.
Neviem, či niekedy budem mať možnosť ísť cez Hlohovec, asi nie, tak nech vám chutia :-)

Eva povedal(a)...

To vazne?uz aj idem v pondelok kupit,ja sa este dobre na ne pamätám ,budem vediet posudit😃

Eva povedal(a)...

To vazne?uz aj idem v pondelok kupit,ja sa este dobre na ne pamätám ,budem vediet posudit😃

Unknown povedal(a)...

Tak ak ste z Hlohovca, určite vymámte v pekárni recept =D lebo upadne do zabudnutia. A to by bola večná škoda ...

Eva povedal(a)...

Nie,nie,nie,to su urcite neni Dubcekovske rozky,dobre sa na ne pamatam,tieto su sice chutovo fajn,ale okolo Dubcekovskych ani nechodili🤔

Unknown povedal(a)...

Evka, myslíte na tie z hlohoveckej pekárne, však? Na tie, čo spomínal Anonym..Takže chuťovo nepripomínajú Dubčekove? Tvarom by pravdaže nemuseli. No to potom zhasína moja posledná nádej, že sa niekedy dozviem recept. To nie je dobrá správa. Škoda :( ale ďakujem Vám, ste milá, že ste to overovali :-) Želám Vám krásny deň.

Tomovicova olga povedal(a)...

Dubcekove sa volali inak este karlovarske rozky aj kef s Karlovymi Varmi nemalu nic spolocne. Na nete re cepty su. Ale s kvasnicami nie s kvaskom, mozno kto dlhsie kvaskuje vedel by nahradit tak aby si xhut zachovali.

nigina povedal(a)...

Milá pani Olga, dovolím si nesúhlasiť s Vami. Karlovarské rožky poznám, sú dobré, ale Dubčekove to nie sú. Tiež si myslím, že to boli rožky s kvasnicami. No ale žiaľ, recept asi upadol do zabudnutia.
(karlovarské - majú hladký matný povrch, nebývajú s posypom, sú menšie a dubčekove - dopukaný lesklý povrch, sypané makom alebo soľou a rascou, veľké rozmery)

Unknown povedal(a)...

https://m.facebook.com/groups/1383429891966560?view=permalink&id=2017675795208630





Unknown povedal(a)...

https://m.facebook.com/groups/1383429891966560?view=permalink&id=2017675795208630

Unknown povedal(a)...

mam recept na dubcekove rizky. je od vcera uverejneny aj na fb.
odfoteny z ku harskej pisanky po jednej babicme ktora ich v pekadni piekla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...