piatok 29. augusta 2014

Pstruh na masle po mlynársky

    
     Keď vidíte svoje dieťa pri stole sústredene papkať a popri pižlaní nožom komentuje jedlo slovami " milujem rybky!" tak rozmýšľate, prečo vlastne tie rybky nerobíte častejšie. Veď príprava takého jedla vôbec nebýva zdĺhavá, či zložitá,  dokonca niekedy je to bleskovka.
Tak som sa vždy zastrájala, že už to napravím, ale asi je pravda to s tou železnou košeľou...  No ale už sa polepším, už to napravím :-)


Čo na to:

pstruhy
citrónová šťava
soľ
mleté čierne korenie
drvená rasca
piri-piri španielska omáčka (alebo tabasco ap.)
cesnak
hladká múka
maslo
trocha oleja

Ako na to:

Pstruhy očistíme od šupín a plutiev a dobre poumývame. My nemáme radi na tanieri rybu s hlavou alebo chvostom. Asi kvôli pocitu, že to z taniera na nás pozerá :-))). Takže tohto sa  zbavujeme. Teda ja nie, to má na starosti muž. Je to jeho parketa a okrem toho mne to je protivné. 

Pstruhy jemne nakrojíme ostrým nožom asi na dvoch miestach a pokvapkáme zo všetkých strán citrónovou šťavou, potom osolíme, okoreníme čiernym korením, posypeme namletou rascou a dáme ich na pol hodinu do chladničky oddychovať. 

Zatiaľ pripravíme prílohu. U nás sú k rybe vždy len zemiaky v nejakej úprave a zeleninový šalát. Ten robil teraz manžel a urobil senzi kapustový šalát. Najprv sa okúňal, že nevie ako na to, aj sa mu nepozdával  taký šalát k rybe. Ale nemal chybu a hodil sa. 

Odležané pstruhy zľahka potrieme prelisovaným cesnakom a pokvapkáme pikantnou omáčkou piri alebo tabascom (nie je to nutné, ale dobré). 
Potom ryby obalíme z obidvoch strán v hladkej múke a kto chce, môže múku pomiešať s trochou korenín alebo byliniek. Obalené vkladáme do rozohriatej panvice s maslom a olejom. Olej sa pridáva preto, aby sa maslo rýchlo neprepaľovalo. Opekáme z obidvoch strán a regulujeme teplotu, aby sa maslo zbytočne nespálilo, ale rybka aby bola pekne dochrumkava a dozlatohneda. Trvá to len pár minút. 
Hotové pstruhy kladieme na papierovú utierku. Ak ich robíme viac, tak ich dávame na pekáč a vložíme do zapnutej rúry, aby sme ich udržali teplé, kým sa budú podávať. 
A hotovo! Kožička je mňamková, chrumkavučká a mäsko jemnulinké a chutné. Len pozor na kostičky :-)

2 komentáre:

Andrea Macková, Na háji povedal(a)...

nasi tiez miluju ryby, niekedy skusim aj takto - po mlynarsky :)pripinam ta na Pinterestovu nastenku, dufam ze nevadi :)http://www.pinterest.com/yanaha/skcz-food-bloggers/

nigina povedal(a)...

Ahoj :-) Andrejka, vôbec nevadí... a vďaka tomu som sa dozvedela o Pinterestnástenke, kt. som vôbec nepoznala .-)
Receptov na ryby nikdy nie je dosť a tento je jednoduchý a rýchly. A rybka je super, preto odporúčam :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...