piatok 30. augusta 2013

Bon pilaf




Čo na to:


1 cibuľa,
250 g ryže,
kurací vývar
1 pár kuracích pŕs

olej,
1 mrkva,
1 menší baklažán
100 g šampiňónov,
1 červená paprika al. kapia,
1 PL thajskej omáčky na kuriatko (obsahuje chilli, má sladkastú chuť),
1 - 2 strúčiky cesnaku,
sójová omáčka podľa chuti (ja som dala iba 1 PL),
soľ,
gyros korenie,
štipka mčk

Ako na to:


Kuracie prsia nakrájame na malé kocky, posypeme gyrosom, pokvapkáme olejom a necháme hodinu v chladničke oddychovať. Pripravíme si zeleninu - cibuľu pokrájame nadrobno, mrkvu postrúhame na hrubšie rezance. Baklažán pokrájame na kolieska, osolíme ho a necháme ho pustiť šťavu (tej sa potom zbavíme tak, že ju opláchneme vodou) a potom ho pokrájame na kocky, rovnako tak i kápiu. Ja som mala zmrazené šampiňóny.

 Klasicky pripravíme ryžu - Opláchnutú a scedenú ryžu dáme do kastróla, v ktorom sme na oleji orestovali polku cibule. Ryžu troška opečieme, stále ju miešame. Potom ju podlejeme vývarom (hladina vody je asi 1 cm nad povrchom ryže), osolíme a necháme dusiť (pod hrncom máme liatinovú platňu) pod pokrievkou. Ryžu potom odstavíme a necháme ju prikrytú. Ja tu nemám zdokumentovaný postup varenia ryže, ale to je asi všeobecne známe.

 Na druhej polovici cibule orestujeme kocky mäsa, prihodíme postrúhanú mrkvu a tiež ju orestujeme.


 Potom pridáme kocky baklažánu a na plátky nakrájané šampiňóny.


 Pridáme mčk, gyros a sójovku, prípadne troška soli. Ak treba, tak troška podlejeme (ale fakt minimum, lebo zelenina pustí vlastnú šťavu) a dusíme prikryté,


 ochutíme thajskou omáčkou



Onedlho pridáme na štvorčeky pokrájanú papriku a ešte všetko chvíľku spolu dusíme pod pokrievkou, až kým nemáme mäkké mäso. Naozaj to netrvá dlho.



 Keď je všetko mäkkulinké, pridáme prelisovaný cesnak, prípadne ešte dochutíme podľa seba. Hotové vsypeme aj so šťavou k udusenej ryži a zamiešame. A nemali by sme zabudnúť pripraviť nejaký čerstvý šalátik.



1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

tak ten je prenadherny, aj foto aj recept...skoda, ze nemam rada baklazan......nejako mi ta chut nepasuje.....uz asi 4x si tu fotku sulubou pozeram
vybusna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...