utorok 28. mája 2013

Staroslovenská hubová polievka nakyslo

Čo na to:


150 g čerstvých šampiňónov
100 g čerstvej hlivy (ak nemáme, dáme viac šampiňónov)
2 stredné zemiaky
0,25 l smotany na varenie
2 PL masla
soľ, bobkový list,
nové korenie celé
čierne korenie celé
trocha kryštáľového cukru
trocha octu (podľa chuti)
2 - 3 PL hladkej múky
1 stredná cibuľa
2 strúčiky cesnaku
olej

Ako na to:

Na masle a troške oleja si pripravíme cibuľový základ, pridáme nakrájanú hlivu, neskôr šampiňóny a orestujeme. Pridáme koreniny, soľ, podlejeme trochu vodou a dusíme cca 20 minút pod pokrievkou. Ku koncu dusenia pridáme zemiaky nakrájané na malé kocky a dodusíme všetko domäkka. 
Pripravíme si zátrepku zo smotany a múky - rozhabarkovať poriadne alebo metlličkou vyšľahať, aby  v zátrepke neboli hrčky. Vlejeme ju do vriacej polievky a miešame ju. Podľa konzistencie, ktorú si želáme, pridáme patričné množstvo horúceho vývaru (vodu) alebo smotany. Ešte minútku necháme prejsť varom a odstavíme. Chladnúcu polievku dochutíme soľou, cukrom, octom a prelisovaným cesnakom.


Túto polievku milujem úplne najviac, keď je hubárska sezóna a v lesoch na Záhorí rastie veľa húb, hríbov. 
Polievka je najlepšia, keď sú v nej rôzne druhy húb... niekedy aj špičky... (mňam!) niekedy aj zopár hríbov, alebo masliakov.. jednoducho, čo les dá. Mala by som povedať, čo dobrého dá. Jedovaté nezbierať :-D !

Strašne rada zbieram huby, hríby... len som posera, bársčo nevezmem. A keď vezmem, tak len pre určenie pomocou atlasu, ktorý z objektívnych príčin na hubovačku nenosíme :-) Ale keď je les bez hríbov, je to nanič :-(  lebo milujem ten pohľad na vykukujúce hlavičky hríbov. Dúfam, že tento rok bude lepšia sezóna ako tá minulá.



4 komentáre:

Amelie povedal(a)...

Tuhle polévku miluju a přesně tak: s houbama je nejlepší.

nigina povedal(a)...

presne tak a čím viac druhov, tým je lepšia... teraz som robila iba z šampiňónov a hlivy :-(

Anonymný povedal(a)...

Chcem len upozorniť, tak ako väčšina receptom na internete, ani tento nie je výnimka. Neúplný a chybný. Keď pridám sušené huby tak sa polámu, rozdrobia, chýba napísané že sušené huby je nutné pred pridaním do polievky máčať cca 30 až 60 minút. Vodu z húb vyliať a huby až potom pridať k vareniu. Pravé hríby a suchohríby budú v polievke pekné, tak isto aj plávky a šampiňóny. Kozáky budú mazľavé, čo každému nie je po chuti. Najlepšiu chuť spravia suchohríby a plávky!

nigina povedal(a)...

Súhlasím s anonymným, presne tak treba zaobchádzať so sušenými. Lenže zjavne nečítal tento príspevok o polievke uvarenej IBA z čerstvých húb :=D . Takže anonym, čo je na tomto recepte neúplné a chybné? ;=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...