nedeľa 12. mája 2013

Špargľová polievka so syrovými knedličkami


Čo na to:

1 menšia cibuľa,
600 g špargle,
3 stredné zemiaky,
hovädzí vývar,
soľ, biele korenie,
čerstvá bazalka,
1 PL masla,
trocha oleja

na knedlíčky:
1PL masla,
4 PL mlieka, v prípade potreby pridať
2 PL hladkej múky,
60 g goudy (alebo iný),
1 vajíčko,
olej na vypraženie

Ako na to: 

V hrnci rozpustíme maslo, pridáme olej a nadrobno pesekanú cibuľu. Orestujeme a pridáme očistenú a pokrájanú špargľu,


osolíme, okoreníme a prikryjeme pokrievkou. Necháme chvíľu dusiť vo vlastnej šťave a pridáme pokrájané zemiaky. Potom podlejeme vývarom (alebo vodou + bujónkocka) len do výšky zeleniny.



 Po 15 minútach dolejeme ďalšiu tekutinu (vývar alebo vodu), pridáme (ale nemusíme). Priznám sa, že som pridala aj trocha vegety (aspoň kým si od nej trocha odvyknem :-)  a dusíme domäkka.
Potom rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme bylinkami a prípadne dosolíme či dokoreníme. Pri servírovaní vložíme do polievky knedličky, prskneme trocha tekvicového oleja a môžeme pridať ešte čerstvú bazalku na ozdobu.

Knedličky: Do malého kastrólika dáme mlieko s maslom, keď je roztopené, stiahneme zo sporáka a pridáme múku, dobre premiešame. Ak je zmes suchá, pridáme ešte lyžicu mlieka. Dáme na sporák a zmes miešame, až kým nevznikne kompaktné nelepivé cestíčko. Necháme ho vychladnúť a potom doň vyklepneme vajíčko, pridáme postrúhaný syr a riadne rozmiešame. Z tejto hmoty odoberáme malou lyžičkou a formujeme buď valčeky alebo guľky. Môžeme ich vyobracať v strúhanke a potom znova v dlaniach vygúľať, aby neboli lepkavé. Vypražíme ich v horúcom oleji.

 Polievka bola výborná a za inšpiráciu ďakujeme Martine Dulce de Leche



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...