Čo na to:
1 menšia cibuľa,600 g špargle,
3 stredné zemiaky,
hovädzí vývar,
soľ, biele korenie,
čerstvá bazalka,
1 PL masla,
trocha oleja
na knedlíčky:
1PL masla,
4 PL mlieka, v prípade potreby pridať
2 PL hladkej múky,
60 g goudy (alebo iný),
1 vajíčko,
olej na vypraženie
Ako na to:
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme olej a nadrobno pesekanú cibuľu. Orestujeme a pridáme očistenú a pokrájanú špargľu,osolíme, okoreníme a prikryjeme pokrievkou. Necháme chvíľu dusiť vo vlastnej šťave a pridáme pokrájané zemiaky. Potom podlejeme vývarom (alebo vodou + bujónkocka) len do výšky zeleniny.
Po 15 minútach dolejeme ďalšiu tekutinu (vývar
alebo vodu), pridáme (ale nemusíme). Priznám sa, že som pridala aj trocha vegety (aspoň kým si od nej trocha odvyknem :-) a dusíme domäkka.
Potom rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme bylinkami a prípadne
dosolíme či dokoreníme. Pri servírovaní vložíme do polievky knedličky,
prskneme trocha tekvicového oleja a môžeme pridať ešte čerstvú bazalku
na ozdobu.
Knedličky: Do malého kastrólika dáme mlieko s maslom,
keď je roztopené, stiahneme zo sporáka a pridáme múku, dobre premiešame.
Ak je zmes suchá, pridáme ešte lyžicu mlieka. Dáme na sporák a zmes
miešame, až kým nevznikne kompaktné nelepivé cestíčko. Necháme ho
vychladnúť a potom doň vyklepneme vajíčko, pridáme postrúhaný syr a
riadne rozmiešame. Z tejto hmoty odoberáme malou lyžičkou a formujeme
buď valčeky alebo guľky. Môžeme ich vyobracať v strúhanke a potom znova v
dlaniach vygúľať, aby neboli lepkavé. Vypražíme ich v horúcom oleji.
Polievka bola výborná a za inšpiráciu ďakujeme Martine Dulce de Leche
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára