pondelok, 20. mája 2013

Nedeľný chlieb


     Tento chlieb som upiekla v nedeľu, a preto som mu dala tento názov  :-)


Čo na to:

270 ml vlažnej vody,
2 PL oleja,
10 g čerstvého droždia,
400 g hladkej pšeničnej múky T650,
100 g pšeničnej celozrnnej múky,
2 čL soli,
1 tbl. celaskonu (rozdrviť),
2 PL zemiakových vločiek (kaša v prášku, alebo môže byť uvarený  zemiak),
250 g starého cesta (toho včerajšieho)

Ako na to:

Do nádoby DP dáme všetky suroviny v uvedenom poradí a opäť si zvolíme program "cesto".
Vykysnuté cesto vyklopíme na PNP, ktorý sme posypali trochou múky


Cesto je krásne nabublinkované, takže som s ním nechcela veľmi hýbať, aby som bublinky nezničila. Len som cesto jemne rukami podvihla a zasunula dospodu a upravila do tohto tvaru.


Pomocou PNP, na ktorom cesto ležalo, som ho preniesla do jenskej misy, v ktorej bude ďalej kysnúť a potom sa v nej bude aj piecť.


 Šupla som to celé do sakla na smeti, pravdaže čistého :-))) a dala som cesto ešte kysnúť.


 Narástlo teda statočne ako vidieť. Trocha som ho zvrchu ešte pomúčila


a jemne narezala ... Zárezy mali byť asi trocha hlbšie, ale bála som sa, že mi cesto spľasne. Teraz som s ním robila prvýkrát, tak uvidím nabudúce... budem trocha odvážnejšia.


Na pečenie treba nádobu s vrchnákom a to buď liatinovú alebo hlinenú alebo zo skla vhodného do rúry. Myslela som si, že moja sklenená nádoba postačí, ale nebola dosť veľká. Zistila som to samozrejme až potom, ako som mala vykysnutý chlieb. Vrchnák treba posprejovať vodou a priklopiť. No po prikrytí mi  časť cesta vyliezala von pomedzi sklá ... ale aj tak sa už nedalo nič robiť.  Vrchnákom sa cesto aj trocha sploštilo.

Chlieb sa piekol v rúre vyhriatej na 220°C 30 minút, ďalejpotom ešte 15 minút na 200°C bez vrchnáka a nakoniec ešte 10 minút len so spodným ohrevom a zapnutým ventilátorom. Tu je po vybratí z rúry ešte v skle

Tu je po vyklopení na mriežku. Vidno na ňom previsnuté okraje cesta, ktoré boli medzi sklami. Manžel hneď začal odlupovať :-) a olamovať ... Cesto sa má hneď po vyklopení posprejovať vlažnou vodou. Krásne to puká :-)

 Museli sme odísť z kuchyne, lebo by sme chlebu nedali pokoj :-)))


 Treba ho nechať aspoň hodinu v kľude


je krásne chrumkavý a má takú báječnú pružnú striedku. O tvare chleba radšej mlčím :-) veď vidíme prečo:-) Ale fascinovalo ma, aký bol tento veľký chlebisko ľahulinký...


 Tu je tá striedka... škoda, že nemôžete ochutnať


2 komentáre:

mary povedal(a)...

vypada naozaj dobre. chce to odvahu pustit sa do takehoto pecenia.fantazia takto upiect chleba!

jarmila povedal(a)...

Kristínka, chlieb vyzerá veľmi lákavo. Musel byť mäkkulinký, hneď by som si dala. Keď naberiem odvahu, vyskúšam určite aj takýto so "starým cestom"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...