streda, 15. mája 2013

FOCACCIA podľa Emanuela Ridiho

Focacciu robievala moja mama občas, robieva ju už dlho, aspoň tak dlho ako pizzu.Keď sa náhodou minul chlieb, máti urobila focacciu a bolo to fajn. 
Ja som teraz vyskúšala recept od majstra kuchára. 

Emanuel Ridi je taliansky kuchár, ktorý žije v Prahe a prevádzkuje tam spolu s českou manželkou svoju taliansku reštiku (http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-emanuel-ridi-laka-na-italske-speciality-20120420.html) Od neho je tento recept na jednoduchú bezkonkurenčnú focacciu. Nie je s ňou skoro žiadna robota a výsledok je báječný. Keď niekedy zabudnete kúpiť chlieb a nie ste práve majstri pekárskeho umenia, urobte túto focacciu a budete sa zalizovať :-D vďaka Emanuelovi !

Čo na to:

0,5 kg hladkej múky T650,
4 dl vody,
1/2 kocky droždia,
1 PL morskej hrubozrnnej soli,
1/2 dl olivového oleja virgine
 rozmarín, alebo olivy a pod.

Ako na to:

Do misy dáme vlažnú vodu a droždie.
Postupne prisypávame múku a súčasne miesime rukou, až kým vznikne cesto.
Cesto vložíme do DP a necháme vymiesiť, prípadne i vykysnúť v DP. Ak nemáme DP, miesime hoc aj ručne, len tak gniavime, roztláčame, prevaľujeme, nadvihujeme cesto. Zanedlho zmení svoju štruktúru a stane sa hladkým a pružným. Toto ručné miesenie je vlastne taká terapia :-) skúste to. Ja som to skúsila len nedávno, doteraz som vždy nechávala túto činnosť na mašiny, ale táto terapia cestom je niečo pre mňa :-DD

Nakysnuté cesto pacneme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti, ktoré sformujeme do bochníčkov.
Obidva dáme na plech s PNP a bochníčky natiahneme do obdĺžnikov... ďobeme do cesta bruškami prstov. Plech zakryjeme a necháme 10 min odpočinúť. 

Pripravíme si olivový virgine a morskú soľ. Focaccie pokvapkáme olejom a posypeme soľou. A opäť ďobeme bruškami prstov do cesta, mačkáme , aby sa olej spojil so soľou a vtlačili sme to do focaccie. Cesto bude celé doďobkané od prstov :-D (mne sa to páči) a to isté urobíme s druhou focacciou. 


 Pokladieme ich lístkami rozmarínu, môžeme povtláčať aj polky olív.

Focaccie vložíme do rúry nastavenej na 50 °C a počkáme si takých 15 minút... alebo aj 30, ako vám príde. Potom plech vyberieme a rúru nastavíme na 200°C. Focacciu vložíme do rúry a pečieme do zlatohneda.


Po vybratí z rúry ju jemne posprejujeme vlažnou vodou a necháme ju chladnúť na mriežke.


Focacciu môžeme podávať k hustým polievkam, gulášom a jedlám, ktoré sa jedia s chlebom.


 Včera som ju robila k fazuľovici s údeným.

 Ale teplá je vynikajúca aj samotná... jemne chrumkavá... no výborná! S olivami a sušenými rajčinami.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...