Tieto nádherné žemličky som upiekla dnes a musím povedať, že sú nielen krásne ale i veľmi, veľmi dobré. A
pretože sa tak vydarili, zahnali trocha smútku za mojím kváskom,
resp. kváskami. Boli v chladničke a keď som sa s nimi ráno išla
pozdraviť :-) už boli kaput :-( Bola na nich pleseň, tak som ich
vyhodila :-(
No tak veru
neviem, či to s tým kváskom viem alebo neviem? Asi som si namýšľala, keď
som si tak potajomky myslela, že sa už do toho kváskovania dostávam a
že už čo nevidieť upečiem svoj prvý celokváskový chlieb :-(((
Aj
rozmarín, čo mám na okne, sa mi akosi nezdá :-( nie je v pohode.
Neviem, čo mu vadí? Vedľa neho je bazalka a tej sa darí celkom dobre.
Dúfam, že to s mojím rozmarínom nedopadne ako s kváskom ...
Inšpiráciu
na tieto fenomenálne žemličky som našla na topreceptoch u cathleen.
http:/www.toprecepty.cz/recept/34081-podmaslova-slunicka-bulky/. Moje
žemle sú troška iné ako jej, lebo som nemala rovnaké suroviny... ale sú
také perfektné, že ich chváááálim a odporúčam aj Vám.
Čo na to:
predcesto (preferment):100 ml vlažnej vody,
1/2 čL kryštáľ. cukru,
15 g čerstvého droždia,
130 g hladkej múky 00
na cesto:
120 g acidka,
100 ml vody,
50 g oleja,
2 čL soli,
100 g celozrnnej pšeničnej múky hladkej,
330 g hladkej múky T650
na potretie: trocha oleja, 1 vajce + 1 PL mlieka
na posypanie: ľubovolné semienka (nemusí byť)
Ako na to:
Zo surovín vypracujeme predcesto - redšie cestíčko, ktoré necháme vykysnúť.
K vykysnutému pridáme acidko s vodou a olejom a pridáme zmes obidvoch múk zmiešanú so soľou. Opäť necháme miesiť v DP a aj vykysnúť.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku. Múky netreba veľa, cestíčko je fantastické, nelepí sa vôbec.
Rozdelíme ho na 8 až 10 kúskov a z každého vyformujeme malý bochníček.
Bochníčky kladieme rovno na plech s PNP.
Na povrchu bochníčkov urobíme zopár zárezov a plech dáme na teplé miesto kysnúťasi na 30 minút.
Rúru nastavíme na 200°C.
Pred pečením žemle potrieme troškou oleja a potom vajíčkom rozšľahaným s 1 PL mlieka. Na tejto glazúre ako tak držia aj semienka, ak sa poponáhľate a dáte ich, kým glazúra nezaschne. Tie upečené semienka sú na pečivku takééé vynikajúúúce... mňam! Ale dobré sú aj tie, čo poopadávajú na plech :-)))
Pečieme asi 20 - 25 minút pri 200°C (sledujte ale podľa vlastnej rúry).
Po vybratí žemle posprejujeme vlažnou vodou a dáme chladnúť na mriežku.
Žemle sú chutné, ľahučké, nadýchané a najlepšie, aké som kedy piekla... no fakt :-) nebíčko .
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára