pondelok, 6. mája 2013

Srdiečka z kysnutého cesta s tvarohovou alebo makovou plnkou

 Čo na to: 

cesto:
400 g hladkej múky špec.,
100 g celozrnnej pšeničnej múky,
3 PL pšeničného kvásku (nemusí byť, ale pridáme viac droždia)
250 ml mlieka,
14 g čerstvého droždia,
3 žĺtka,
100 ml oleja,
1 čL soli,
3 PL kryšt. cukru (kopcovité)

na pomastenie: olej, bielok rozšľahaný s 1 PL mlieka

plnka:
tvarohová: 250 g hrudkového tvarohu, 1 žĺtok, práškový cukor podľa chuti, trocha pomarančovej kôry z biopomaranča (alebo esenciu), 2 PL gustinu (kukuričný škrob), hrozienka - všetky prísady (okrem hrozienok) spolu dôkladne premiešame
maková : mletý mak, trocha mlieka, cukor, škorica, hrozienka - Do kastróla dáme trocha mlieka a cca 2 PL kryštálového cukru a zohrejeme, pridáme mak a stále miešame. Miešame, kým sa odparí časť mlieka a my dostaneme makovú kašu dostatočne hustú. Môžeme podľa chuti dosladiť a dochutiť mletou škoricou.

Ako na to:

Všetky ingrediencie na cesto dáme do nádoby DP a zvolíme program CESTO. Poradie surovín dodržíme ako je obvyklé pre danú DP.



Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto rozvaľkáme na veľký obdĺžnik a rozkrájame ho na menšie obdĺžničky cca 12 x 8 cm ( môžeme aj na menšie). Cesto necháme chvíľu oddychovať a pripravíme si plnky. Makovú plnku necháme úplne vychladnúť, takže ju pripravíme prvú a plníme ňou neskôr.

Jednotlivé obdĺžničky cesta pred plnením najprv trocha natiahneme a lyžicou naložíme plnku pozdĺž dlhšieho okraja.

 Pridáme hrozienka a zatočíme do šulca, ktorý v polovici prehneme.



Naplnené necháme stáť na doske.



Každú roládku si preklopíme nastojato, nožnicami nastrihneme z prehnutej strany smerom k voľnej ale nedostrihneme do konca. (Ja som ich najprv narezávala nožom, ale nožnicami je to lepšie).


Rozstrihnuté časti vytočíme do opačných strán a položíme na plech s PNP. Vzniknú srdiečka (ak sa trocha snažíme :-)

 Všetky pomastíme zvrchu olejom a necháme asi 20 minút kysnúť na sporáku.
Rúru rozkúrime na 200 °C.
Pred vložením do rúry srdiečka potrieme zmesou rozšľahaného bielka a mlieka.  Pečieme dozlatohneda.


(Ja som piekla len so spodným ohrevom a ventilátorom, po 10 minútach boli hotové. Čas si ale každý ustráži podľa svojej rúry, takže môj čas je len pre orietáciu).
Upečené jemne posprejujeme vodou, aby zostali pekne mäkké.


Mne nevystačila plnka na všetky, tak som potom improvizovala ešte šo škoricou a cukrom. Takže tej makovej plnky nabudúce treba viac :-) Z uvedeného množstva cesta vyšlo 28  koláčov.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...