nedeľa 5. mája 2013

Horec zemiaky a pečené stehná na zelerovo-cesnakovom masle


     Nemala som vôbec pocit, že dnes varím niečo výnimočné, ale pri obede som schytala výnimočnú pochvalu s dodatkom, či otázkou, prečo sme doteraz nemali takúto dobrotu?  
No až keď som videla, že tá otázka bola mienená vážne :-) tak to stálo za zamyslenie... Pretože stehná na masle a ani pečené krumplíky nie sú nič extra výnimočné, nie?
     Prišla som k názoru, že to musí byť len kombináciou surovín a hladu :-D. Ako vravieva moja mama : Hlad je najlepší kuchár :-))) 
No pre istotu dám túto kombináciu sem do "našej varešky", ako do takého rodinného šuplíka na recepty :-)
A pritom ešte spomínam na Maťku, vďaka ktorej poznám Horec :-)


  Čo na to:

4 kuracie stehná,
soľ, drvená rasca,
maslo, 2 PL oliv.oleja,
6 strúčikov cesnaku,
1/4 zeleru,
1 menšia mrkva
1/3 čL mletej sladkej papriky

na Horec:
7 - 8 väčších zemiakov
drvená rasca, soľ,
pažítka al. cesnak medvedí,
olivový olej,
1/2 šľahačkovej smotany,
2 PL bieleho jogurtu,
4 PL pecorina (al. parmezánu)

 Ako na to:

Do pekáča  dáme trocha oleja a dáme rozohriať do rúry spolu s neošúpanými cesnakovými strúčikmi.
Stehná osolíme, orascujeme a mrkvu pokrájame na pásiky, zeler na hranolky. Všetko spolu dáme do pekáča, po chvíli podlejeme trochou vody - cca 1 - 1,5 dl. Prikryjeme vrchnákom a pečieme.

Zatiaľ si pripravíme zmes masla, jemnejšie strúhaného zeleru a pokrájaného strúčika cesnaku. Na každé stehno dáme trocha tejto pomazánky. Pečieme asi 25 minút, potom stehná obrátime a stále ešte zakryté pečieme asi 10 minút.

Kým sa pečú stehná, očistíme zemiaky (ak máme pekné, tak stačí len vydrhnúť), pokrájame na hrubé kolieska. Do plecha vložíme PNP, pokvackáme olejom a zemiaky zosunieme na plech. Osolíme a orascujeme ich, posypeme pokrájanou pažítkou (ja som dala cesnak medvedí, keďže je sezóna) a rukami na plechu premiešame. Podlejeme 1 dl vody, prikryjeme alobalom a dáme piecť na spodné poschodie pod kuracinku :-) . Zapneme ventilátor, aby sa teplo delilo medzi obidva plechy rovnomerne.
Pripravíme si zmes nastrúhaného syra, šľahačkovej smotany a jogurtu. 
Keď zemiačky zmäknú, odstránime alobal, pretočíme ich a navrstvíme smotanovo-syrovo-jogurtovú zmes, aby bolo na každom zemiaku. Pečieme, kým nezozlatnú. 

Zo stehienok zložíme alobal, keď sú už mäkké a polejeme ich výpekom. Necháme ďalej piecť odkryté. Občas polievame výpekom. Pred koncom pečenia pomiešame trocha červenej papriky s maslom (zohriate v MW) a potrieme stehienka. Na pár minút spustíme gril. 



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...