piatok 19. júla 2013

Furmanský chlieb


    Nedávno som tu propagovala staré cesto ako štartér na vykysnutie skvelého chleba alebo pečiva. Chlieb som už aspoň tri týždne nepiekla, keďže naším domácim favoritom sa stali v poslednej dobe buď bagety alebo žemle. Stále sa hrabem v knihách o chleboch a zisťujem, ako ho treba upiecť čo najlepšie :-)  ...   Tak som sa nejako hecla, alebo ma múza kopla, aby som zasa vyskúšala niečo trocha iné ako žemle, bagety ... a upiecť dobrý voňavý bochník chleba vždy stojí za pokus a trochu námahy.  Vedela som, že s cestom vďaka starému cestu ( skoro ako vďaka starej kamoške ) problémy nebudú. A ani neboli. Fakt, všetko bolo ok. Navyše aj toto horúce počasie praje kysnutiu cesta a všetkým tým neviditeľným procesom prebiehajúcim od jeho  fermentácie až po upečenie. 
   Takýto som si teraz vymyslela... a pomenovala som ho, že "furmanský" lebo vizuálne mi tak prišiel... asi že som dala tie ovsené vločky aj do cesta, aj navrch. Ale família ho prekrstila. Lenže ja som sa rozhodla, že až potom ho prekrstíme podľa ich noblesného návrhu, keď chlieb upečiem znova a bude zase takýto. To pre istotu, že to nebola len akási náhoda, súhra priaznivých okolností  - aby si ten chlieb to ich honosné pomenovanie zaslúžil.



 Čo na to:

300 g múky pšenično-ražnej (1:1) celozrn.
200 g múky T650 ( pšeničná chlebová)
300 g staré cesto
4 PL zemiakové vločky (kaša v prášku)
3 PL ovsené vločky
3 PL olej slnečnicový
360 ml vlažná voda
50 ml vlažné mlieko
20 g droždie čerstvé
1 čL cukor
2,5 čL soľ
2tbl. Celaskon

Ako na to:

Aspoň 2 hodky pred začiatkom prípravy vyberieme z chladničky štartér - staré cesto. Odvážime z neho potrebné množstvo (300 g) a necháme ho na linke, kde nebude zavadzať,aby sa zohrialo. Len ho prikryjeme trocha  ( utierka, mikrotén ap.)

Do nádoby DP nalejeme pre začiatok 300 ml vlažnej vody a 50 ml mlieka, olej. 

Vsypeme preosiatu zmes múk ( dobré je osievať aj celozrnnú a to, čo ostane na site potom tiež pridáme k múke - ide o prevzdušnenie ) do ktorej sme primiešali soľ a rozdrvené celaskony. Na múku potom dáme rozmrvené droždie, zasypeme cukrom a prskneme na to trocha vody (len troch z tých 60 ml, o ktorých doteraz nebola reč). 

Nádobu vrátime do DP a spustíme program na miesenie. Po chvíli miesenia kontrolujeme, či cesto nie je veľmi tuhé... a zrejme trocha aj bude. Tak na to máme ten zvyšok vody... postupne pridávame, aby mašinka vymiesila správne cesto. Rukou ho odskúšame, či nie je veľmi tvrdé. 

Po cca 20 minútach od začiatku miesenia stopneme program a pridáme do nádobky k cestu aj staré cesto, ktoré si odstálo aspoň 2 hodinky voľne pri izbovej teplote. Spustíme program CESTO a necháme mašinku pracovať. Občas samozrejme skontrolujeme, lebo v tomto teplom počasí kysne cesto oveľa ochotnejšie. 
Ja som cesto vybrala už 20 minút pred dobehnutím programu, lebo by bolo zas narobilo galibu. Ale nechala som ho kysnúť ďalej - na pomúčenej doske prikryté utierkou - ešte asi 30 minút. (Cesto snáď aj 3 x zväčšilo pôvodný objem).

Cesto na doske jemne pomúčime,  párkrát preložíme cez seba pomocou stierky a vložíme ho do pekáča, v ktorom máme pripravený PNP posypaný múkou. Pekáč s cestom vložíme do sakla a dáme ho kysnúť ďalej buď do rúry (min. t)  alebo niekam na teplé miesto bez preivanu. Po 20 minútach skontrolujeme. Nie je dobré, aby cesto prekyslo (môže neskôr spľasnúť).

Pekáč s cestom (naďalej v sakli) vyberieme z rúry a nastavíme v nej teplotu pečenia 220 °C. Tesne pred vložením do rúry bochník jemne postriekame vlažnou vodou, môžme ho posypať (ale nemusíme) a dáme ho piecť na druhú spodnú priečku rúry (chlieb nezakrývame ničím). Vnútro rúry posprejujeme a zopakujeme si to aj 4 - 5 x počas celého pečenia. Nastavíme si kuchynské minútky na 20 - 25 minút... a potom ešte ďalších 15 minút pečieme na 190tke.



Upečený chlebík dáme na mirežku , jeho povrch potrieme mliekom a necháme ho vychladnúť.


2 komentáre:

Michaela Samant povedal(a)...

Ten je krasny!

Jarmila povedal(a)...

Naozaj vydarený a určite aj chutný

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...