štvrtok 23. mája 2013

Pečená plnená krkovička a zemiaky "vťahu"

Pôvodne som chcela robiť vepro, knedlo, zelo...teda kapusto. Ale zistila som, že času nemám nazvyš a ešte bolo treba urobiť aj čosi iné. Takže som musela vymyslieť niečo bez knedle, kde netreba mať namarinované mäso a tak vzniklo toto jedlo... číra improvizácia. Krkovička isto nie je vrchol gastronómie, ale je šťavnatá a chutí nám, teda pokiaľ nie je tučná. Táto bola taká akurát :-)

Čo na to:

750 g vykostenej krkovičky,
2 veľké cibule,
5 strúčikov cesnaku,
kúsok peknej chudšej slaninky,
1 kuracie prsíčko, 
petržlenová vňať
trocha rozmarínu
soľ
mleté čierne korenie - mčk
troška drvenej rasce
pár kvapiek hot chilli omáčky (kto nemá rád štipľavé, vynechá)
2 dl zeleninového alebo slepačieho vývaru

Ako na to: 

Krkovičku pokrájame na rezne a naklepeme, osolíme a okoreníme mčk. 


Slaninku pokrájame na drobné kocôčky,  cibuľu (1ks) a cesnak (2 strúčiky) na plátky. V panvici na troške oleja opečieme najprv slaninku, po chvíli pridáme i cibuľu a cesnak.


Spoločne restujeme a po chvíli pridáme na kocky  pokrájané kuracie mäso, soľ, rascu, mčk a trocha chilli omáčky. Keď je mäso mäkké, odstavíme a pridáme petržlenovú vňať a rozmarín. Prípadne môžeme pridať nejakú pochutinu - ako napr. kečup alebo horčicu alebo worcester ap. Ja som nepridávala, lebo zmes v panvici bola chuťovo výrazná a dobrá.

 

Na jednu polovicu krkovičkového plátu naložíme plnku, druhú polovicu priklopíme na plnku a boky prichytíme špáradlami. 


Naplnené bochníčky  prudko opečieme na oleji,


poukladáme ich do pekáča,



prevrstvíme plátmi cibule a cesnaku, pridáme rozmarín a polejeme výpekom.


Zakryté vložíme do rúry (200°- 210°C) a po chvíli podlejeme horúcim vývarom. Prikryté necháme v rúre cca 40 minút, ale občas polejeme šťavou, aby sa mäso nevysušilo. Potom odkryjeme, na každý kúsok mäsa položíme troška masla a dopekáme ešte asi 10 - 15 minút a často podlievame výpekom. V tejto fáze môžeme podliať aj trochou čierneho piva (asi 1 dl). Tesne pred koncom pečenia mäsko ešte poslednýkrát polejeme šťavičkou a cca 2 minúty zagrilujeme. 


Hodia sa k tomu nové zemiačky posypané petržlenovou vňaťkou, ale ja som ich upiekla. Môj muž je na pečené zemiaky ako drak :-D  Som sa smiala, lebo som urobila tajný test :-)  Naservírovala som jedlo na stôl a plech so zvyšnými zemiakmi som odložila, aby ich nevidel. Aby bol v domnení, že zemiaky nezvýšili.

Bol sám v kuchyni, lebo jeho rituál varenia kávy vyžaduje, aby ho nik nerušil :-) Náhodou by poplietol  kávu s čajom, cukor so soľou alebo nebodaj vodu s vínom :-) ... no kto by to riskoval? :-D 
Takže som počula, ako v kuchyni štrngal riadmi a po chvíli priniesol tácku s kávou a oznámil, že umyl plech od zemiakov :-DDD chachacháááá....  zemiaky vťahu :-))

Nenapadlo mi fotiť aj zemiaky. Tie sa piekli na dolnom poschodí v rúre spolu s krkovičkou. Robila som ich celkom jednoducho:
Očistené krumplíky pokrájame na štvrtiny a zalejeme vodou, dáme variť a po 2 minútach ich zlejeme. Dáme ich na plech s PNP, pokvackáme dvoma lyžicami oleja, posypeme rascou a osolíme. Dáme ich do rúry a pečieme asi 20 minút. Potom plech vyberieme, obracačkou ich pootáčame a ešte dopečieme ... ani neviem, asi 10 minút ... alebo 15. Treba ich mrknúť. 


Ak na plechu zostanú dáke upečené zemiaky, môj muž ich vždy dorazí, aj keby bol neviem ako najedený :-) 
Proste ich miluje. Studené by už neboli dobré, tak sa vždy takto obetuje :-)

6 komentárov:

Zrzunka povedal(a)...

takhle si představuju ráj!

nigina povedal(a)...

:-)))

George povedal(a)...

Prosim ta chod spat do skoly a nauc sa pisat pravopis............ Uz som unaveny s tvojich :::: ---- )))))
Do pice, pamataj si VETA SA KONCI BODKOU (.)

Anonymný povedal(a)...

Recept je pre malé deti?
Slaninka, zemiačky, vňaťka atď.

nigina povedal(a)...

Anonymák, ešte si nepočul o citovo alebo chuťovo (hehe) podfarbenom opise? Okrem toho, zrejme si ešte slepé kura (nie kuriatko, lebo to je milé) ktoré ani v TV nikdy nepočulo kuchárov použiť zdrobnelinu. A vôbec, načo tu strácam čas s nejakým anonymousom? Na môj blog nemusíš chodiť, aby ťa neznervózňovali moje výrazy. Mne tu chýbať nebudeš!!!

nigina povedal(a)...

George, či kto si, myslím, že to je skôr naopak. Pravopis by si si mal čím skôr zopakovať ty!!! V nadpise článku sa bodka nikdy nepíše! A ked si unavený, tak si chod radšej pospať, nemusíš browsovať po mojom blogu a unavovať sa smajlíkmi. Sprosté výrazy si nechaj pre sebaa, už si sa tu predstavil, tak ťa máme dosť, už sem nechoď,zbohom!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...