štvrtok 25. júla 2013

Mišošky - najsamlepšie pečivo na svete :-)

   Nedávno som na jednej americkej stránke naďabila na informácie o bige a to málo, čo som si prečítala, stačilo, aby som sa pre bigu nadchla. Podobne ako ma pred pár týždňami očarilo pečenie so starým cestom, teraz ma tak zobrala táto biga. Tak som pátrala a čítala všeličo na nete a zosmolila som dokopy pár info
Navyše som natrafila na recept s bigou na  toprecepty.cz u Cathleen, ktorý sa volá "Mišošky" a tak som recept včera vyskúšala. Trolilinka som niečo nedodržala ako obvykle, ale to sú len blchy...  No a musím s nadšením povedať, že toto pečivko je parádne. Na zmrazenie pre ďalšie dni nám síce už nezostalo, ale všetci sme vyslovene "dlabali" tieto mišošky a užívali sme si tú chuť :-)


Čo na to:

na bigu :
150 g hladkej múky
  90 g (ml) vody
    2 g droždia
na mišošky :
280 g vody
200 g chlebovej múky T650
  75 g ražnej celozrnnej múky
  75 g hladkej múky špeciál
    2 PL zemiakových vločiek
    1 tabletka celaskonu
    1 PL bieleho vína
    2 PL oleja
    2 čL soli
    1 čL cukru
    8 g čerstvého droždia
    + celá biga

Ako na to:

Suroviny na bigu zmiešame v miske (stačí miesiť chvíľu rukou, lebo je to malé množstvo) a vymiesime dohladka. Misku i povrch cesta troška potrieme olejom, aby cestíčko nevyschlo a vsunieme ho do mikroténového vrecka. Necháme ho cca 2 hodiny voľne položené na linke. Potom ho znova trocha premiesime a dáme ho aj s miskou aj s mikroténom nocovať do chladničky. Tam biga bude zrieť. Môžeme ju použiť kedykoľvek v priebehu 3 dní (to doporučuje Cathleen... na americkej stránke som čítala, že bige dávajú na použitie týždeň až 10 dní).

Na druhý deň môžeme bigu použiť ( americká stránka síce odporúča amatérom použiť bigu až po 24 hodinách :-) ale ja som bola netrpezlivá a navyše Cathleen považujem za profíka, tak som bigu vybrala už doobeda o desiatej). 

Bigu necháme stáť voľne cca 2 hodiny pri izbovej teplote, aby sa zohriala. 

Odvážime všetky múky, preosejeme ich a zmiešame so soľou a rozdrveným celaskonom, zemiakovými vločkami.  Odvážime aj vodu, lebo je to presnejšie ako keď meriame objem v domácich podmienkach.
Do nádobky DP naládujeme ingrediencie podľa zásady - najprv tekuté, potom sypké a nakoniec kvasnice zasypané cukrom. 
Spustíme program miesenia a pridáme hneď aj bigu. Ak máme čas, môžeme po 20 minútach program stopnúť a celý ho spustiť ešte raz a necháme ho dobehnúť do konca. 

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a jemne ho poprášime múkou i zvrchu. Pomúčenými rukami cesto vytiahneme do tvaru obdĺžnika. Necháme ho postáť dákych pár minútiek.
Cesto prekladáme ako keď robíme pagáčiky - jednu tretinu cesta zprava na strednú tretinu a na to preložíme ľavú tretinu cesta (teda máme 3 vrstvy cesta na sebe) . 
Potom prekladáme jednu tretinu zhora do stredu a na to preložíme dolnú tretinu. 
Prekladaním sme vytvorili akúsi kocku. ( Cathleen radí pomastiť olejom misu a cesto tiež a nechať kysnúť v mise. Potom cesto vyklopiť a znova zopakovať prekladanie a ešte nechať kysnúť).

Cesto - kocku prikryjeme utierkou a necháme cca hodinu oddychovať (včera bola besná horúčava, tak som cesto nechala kysnúť len takto).

Po hodinke kysnutia som kocku rukami trocha ponaťahovala do strán a už som druhýkrát neprekladala. Cesto bolo už dostatočne spevnené, nelepilo už vôbec a preto som to riskla. Pokrájala som ho na tri pásy (hrúbka cesta asi 2 cm) . Pásy som potom ešte rozdelila na obdĺžniky, bolo ich 8 kusov. 

Tieto obdĺžniky som rukami trocha ponaťahujeme do strán a zrolujeme ich (len ako keď sa robí knedľa), kladieme na plech s PNP.

Potrieme ich zvrchu olejom, aby neoschli, ich povrch trocha narežeme žiletkou a šupneme ich aj s celým plechom do veľkého mikroténového sakla a necháme ich zasa v kľude cca 20 - 30 minút (ale podľa vlastného odhadu, lebo mali by ešte dobre podrásť). 

Po polhodine kľudu rozmiešame vajíčko s teplým mliekom (al. teplou vodou) a potrieme mišošky. Súčasne ich posypeme (alebo aj nie :-) semienkami a soľou. 

Dáme ich piecť do rozohriatej trúby na 210 °C - najprv 12 minút.... hneď po vložení vnútro trúby posprejujeme vodou a v priebehu pečenia a občasnej kontroly tiež neopomenieme toto zvlaženie mišošiek.
Po 12 minútach znížime na 180°C a mišošky dopečieme  ešte 5 - 7 minút s použitím ventilátora alebo pizza programu. 

Upečené posprejujeme zvrchu i zospodu a necháme vychladnúť na mreži.

(Túto zlú fotku sem dávam preto, že je sfotená na nej aj fľaška, s ktorou sprejujem pečivo... keby to teda niekoho inšpirovalo... sprejovala som ich aj zospodu a potom už dať vychladiť) 

Vychladnuté ich ukladám do drôteného košíka s obrúskom, do ktorého ich potom  zaviniem. 


Upozorňujem všetkých potenciálnych záujemcov o pečenie tohto pečivka, že táto dávka je dosť malá na to, aké je pečivko geniálne a dobručké a vééééľmi rýchlo ho "zblajznete" ... Tak ak máte dôveru k tomuto receptu (a fakt môžete mi veriť) a máte dosť meista v mrazničke, urobte si túto famóznu vecičku rovno z dvojitej alebo aspoň jedenapoltej dávky, keď sa s tým už pôjdete babričkovať :-))) Proste jedna dávka je máááálo :-D 
Bola som sama doma a jednu som si dala s hrnčekom mlieka ( som ako Zdeněk Svěrák, že má rád na večeři housku s mlékem :-DD )...no balada...


tak som neodolala a zožrala som ďalšiu... :-) aj s hrsťou semienok, ktoré som švacla na PNP spolu s mišoškami... :-)  ... to je moja úchylka :-)


No a keď sa neskôr zjavili doma aj ostatní, zavoňali a uvideli mišošky,


zapracovali okamžite na ich rýchlom zmiznutí


A zhodli sme sa, že tieto mišošky, to je úplne dokonalé dielo :-)
Cathleen, moja dobrá učiteľka, vďaka :-)
Keby chcel niekto omrknúť stránky tejto pekárskej kráľovnej/královny, tak uvádzam link http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/rohliky_-bulky_-bagety/misosky.html

5.5. 2015
     Tieto mišošky upiekla Matilda, návštevníčka tohto blogu a napísala mi:
 Tak cez predĺžený víkend som piekla tieto mišošky. Hladkú múku som dala podľa receptu, ale potom som  pridávala 75 g grahamovej a 75 g celozrnnej špaldovej. víno nebolo, tak bolo cesto triezve :-) Pred pečením som potrela olejom a potom už som nepotrela vajíčkom. No sú neskutočne ľahučké a výborné. Ak ťa to neotravuje pošlem aj foto Matilda.



Keď vidíte tú striedku, no nemáte okamžite na túto dobrotu chuť? Ja už  zasa uvažujem, kedy by som ich mohla i ja spáchať znova... :-).

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Tak cez predĺžený víkend som piekla tieto mišošky. Hladkú múku som dala podľa receptu, ale potom pár zmien pridávala 75 g grahamovej a 75 g celozrnnej špaldovej víno nebolo tak bolo cesto triezve :-)Pred pečením som potrela olejom a potom už som nepotrela vajíčkom.
No sú neskutočne ľahučké a výborné.
Ak ťa to neotravuje pošlem aj foto Matilda.

nigina povedal(a)...

Matilda, vitaj :-) Vybrala si si to najlepšie... tie mišošky sú skutočne veľmi, veľmi dobré.
V žiadnom prípade ma neotravuje, keď napíšeš alebo keď pošleš fotky. Práve naopak, teším sa :-)že sa ti vydarili a aj trocha pokecáš o tom, aké zmeny sa dajú spraviť aj ukážeš dielo, je to práveže bezva :-) Tak ich pošli, prilepím ich do článku :-) Prajem ti pekný deň

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...